25 ANIVERSARI DE LA TRANSESPADÀ

Aquest any es complien 25 anys de la inauguració del GR 36 i en la SASE teníem clar que havíem de programar un cap de setmana per fer tot el recorregut de la Transespadà. Tot i ser sabedors que cada vegada som més majors i aquest sender és valent, ens vam llençar a preparar l’eixida que volíem compartir amb altres grups excursionistes del nostre entorn.

Com anys enrere, prepararem amb molta cura l’organització; tindríem un autobús en tot el recorregut que faria de suport, duent equipatge, aigua i facilitar la retirada a les persones que no volgueren fer tot el recorregut. També donarem la possibilitat de caminar sols un dia o vindre sols al sopar.

Borja, el fill de Paqui i José Luis, ens va fer el disseny de la samarreta que regalaríem junt amb un pin de la Transespadà. També tindríem un sopar commemoratiu, amb tortada de celebració. Al final foren poc més de vint persones agosarades, de la SASE, del CE de Castelló i de CE de Benicàssim, les que van començar la caminada el dissabte a les 8 del matí en Montanejos.

La SASE volgué fer aquesta commemoració perquè estem molt orgullosos de què el gran esforç que feren aquells socis pioners fa 25 anys, haja contribuït decisivament a donar visibilitat a la Serra d’Espadà, molt poc coneguda fins aleshores, a què els ciutadans visiten els seus boscos i els seus pobles i a què l’Administració la protegira amb la declaració de Parc Natural.

Passarem dos dies bons de convivència i celebració, el temps fresc i sec ens permeté caminar a bon ritme i gaudir de vistes bellíssimes.  Teníem a la mà tots els pobles de la Plana, les Illes Columbretes i fins i tot la serralada del Mongó. El diumenge, abans de les set de la vesprada, vam arribar a la Vilavella, cansats però contents.

Durant el sopar de celebració i després de brindar per la Serra d’Espadà, el president de la SASE va llegir el següent discurs:

Fa 30 anys molt poca gent caminava per les nostres muntanyes, el bosc de l’Espadà, com tants, s’havia menjat els camins que antigament utilitzaven les seues gents; i feia dècades que les Administracions Públiques li havien girat l’esquena a les zones rurals.

Amb aquella situació, un grup de joves de la SASE es posaren a netejar alguns senders, simplement pel fet de poder caminar més a gust per la muntanya. La bona resposta dels voluntaris i la bona acollida entre els pobles de la Serra, els encoratjaren i es posaren a treballar en un gran projecte: Recuperar un camí que travessara tota la Serra d’Espadà des del sender GR 7 amb el mar.

En 1994 s’inaugura el GR 36, la Transespadà, un camí de muntanya, amb 62 quilòmetres, que uneix Montanejos i Nules.

Podem estar ben segurs que aquest projecte, pioner i participatiu, ha contribuït a apropar la Serra d’Espadà als ciutadans i convertir-la en un territori estimat. Com ens recorda sovint l’amic José Luis España: qui camina per la muntanya, la coneix, l’estima i la cuida.

Està molt bé valorar la importància que ha tingut el GR 36 en la conservació de la Serra d’Espadà, però considere que hui és necessari fer un reconeixement públic del gran treball que feren Paco, José Luis, Paquita, Llucià, Xavi, Ximo …. i molts altres voluntaris que durant anys treballaren per buscar, obrir, senyalitzar i mantindre viu aquest camí. Vos demane un aplaudiment per a ells.

Finalment vull transmetre-vos el meu optimisme respecte al futur de la conservació dels senders i dels boscos.

Després de dècades d’abandonament, fa alguns anys que veiem com van generalitzant-se entre els ciutadans nous aprofitaments dels boscos: l’esport, els bolets o simplement gaudir de la natura i del paisatge. També comencem a observar major interés dels poders públics cap al món rural.

Esperem que aquests nous usos i sensibilitats siguen el motor que genere moviments ciutadans, forts, per la defensa del bosc i dels senders.

Recordeu, qui camina per la muntanya, la coneix, l’estima, la cuida i la defensa.

El president de la SASE, Rafa Vercher.

Onda, 6 d’abril de 2019